25. KONSTEN ATT INTE BEHÖVA KOMMA IHÅG DET DU INTE FÅR GLÖMMA


Det har hänt vid ett flertal tillfällen att folk berömt mig för mitt goda minne. Detta brukar jag svara med att det är fullständigt nonsens. Mitt minne är värdelöst och det är jag mycket väl medveten om. Jag vet inte hur många gånger jag har glömt bort vad folk heter, när de fyller år, vad jag ville berätta för min kompis som jag just ringde upp och så vidare.

Tricket är att inte själv komma ihåg det.

Jag minns inte var jag först hörde denna liknelse, men jag tycker att den är väldigt bra (om än väldigt förenklad):

Jämför dig själv med en dator. I en dator kan du lagra information antingen i arbetsminnet eller på hårddisken. Ju mer du lägger i arbetsminnet desto långsammare blir det.

Om du i stället lagrar din information på hårddisken och bara använder den när du behöver den har du inte detta problem. Om man tänker på sin hjärna i dessa termer så är det alltså inte optimalt att försöka lagra information i sitt minne, för då kommer det ta plats för annat som borde vara där i stället. Men vad är då hårddisken?

Vad som helst egentligen, så länge som det är åtkomligt utanför ditt huvud. Till exempel en kalender eller en anteckningsbok.

Själv använder jag båda, tillsammans med ett "att göra"-program där man kan ställa in påminnelser så att de inte glöms bort. En kombination av en Post-it och en kalender alltså.

Detta är så klart inget revolutionerande, men vad skulle hända om man la in ännu mer saker i ett sådant system som man har problem med att komma ihåg?

Som att höra av sig till familj och vänner regelbundet?

Eller testa brandvarnaren?

Kanske bli påmind om att det var längesen man läst en bok eller sett en film?

Eller rent av reflektera över vad man kan göra för att ändra sitt liv till det bättre, ett litet steg åt gången?

Möjligheterna är oändliga, men det gäller att man tar tag i dem. Ovan är bara några saker som jag själv har regelbundna påminnelser om men den första är nog den jag är mest stolt över.

En bekant till mig nämner ofta att det är tråkigt att vänner, gamla kollegor och familj är dåliga på att höra av sig. Mitt svar har alltid varit att det inte bara ligger på de och även om det var du som sist tog kontakt så spelar det väl ingen roll om det för det mesta är du som tar initiativ? Vill du ha en person i ditt liv så får du göra vad du kan för att se till så att det blir så.

Mitt system innebär en påminnelse en gång var tredje till åttonde vecka (godtyckligt påhittat). Det behövs inte så mycket ansträngning i dagens värld med alla kommunikationssätt som finns. Ett "Hej, hur står det till med dig och familjen?" eller "Tja, har du sett här länken?” kan göra mycket för att inte vänner ska glida ifrån dig.

Vissa kanske tycker att det är själlöst att låta en dator eller kalender se till så att du håller i gång ditt sociala liv.

Det för stå för dem. Utan det tror jag inte att jag hade haft hälften så många vänner kvar som jag i dag har.

Fredrik Nilsson

 

Our Recent Posts

Tags

076 248 63 16

©2019 av OPTIMALIST Roger Bengtsson