18. STÅ ENADE TILLSAMMANS


Året är 1984.

Det är sommar.

Min ålder är 23.

Jag har jobbat som OS-värdinna i Sarajevo samma år under vinter-OS. Tack vare det jobbet blev jag erbjuden att jobba som reseledare för bussresebolaget Europatouring, för deras resor som hette ”Jugoslavien runt” (jo, landet hette så på den tiden). Det är 14-dagars resor där vi åker genom många europeiska länder med utgångspunkt från Sverige. Alla resenärerna är äldre än jag. Genomsnittsåldern är väl 55-75 år.

En av orterna vi ska bo på är min hemstad Sarajevo. Jag var stolt som en tupp för staden var så vacker. Detta tack vare allt putsande på hus, gator och torg till OS-spelen.

Det är eftermiddag och vi är på motorvägen mot Sarajevo och har bara ett par mil kvar till hotellet. Då kommer det en buss med turister från Frankrike vid sidan om oss på motorvägen och av en oförklarlig anledning blir det att vi har kapplöpning in till Sarajevo. Den franska bussen ligger plötsligt före oss och sedan kör vi om dem så vi är först och så håller vi på. När vi har kört om några gånger börjar ”mina resenärer” vinka till de franska resenärerna och ha glada hejarop på min chaufför Kjell. Det var hans egen buss och den var alldeles ny och skinande röd; senaste modellen och Kjell putsade och fejade den hela tiden.

Vi hade ingen aning då att de skulle till samma fina hotell som vi inne i centrala Sarajevo. Vår buss kom först till hotellet och det visar sig att vi tog den enda bussparkeringen som fanns så den franska chauffören fick leta upp en plats någon annanstans. Där tror man att denna historia slutar, men nej.

Senare på kvällen när vi har ätit middag och Kjell går en promenad och tittar till sin buss visar det sig att någon har repat på hans framdörr. Det fanns en dörr fram och en bak.

Han blir naturligtvis jätteledsen och arg! Han frågar mig:

-Tror du att det är den franska chauffören som har gjort det?

-Nej!!, svarar jag. Inte kan han väl vara så elak och omogen för att vi ”vann” och kom först till hotellet?

Vi står kvar med våra spekulationer.

Nästa dag kör vi i väg till nästa hotell. Låt oss säga att det var en onsdag. Torsdag morgon fyller Kjell år och jag har fått alla resenärerna och samlas lite tidigare på morgonen innan avfärd för att sjunga för Kjell. Men han är inte på sitt rum. Under tiden vi väntar på honom kommer han helt plötsligt springande och är jätteupprörd och säger att någon under natten har rispat runt hela hans fina buss. Han har sett fransmannen och hans buss' boende på ett annat hotell inte långt från oss. Nu förstår vi att fransmannen är skyldig till både repning av dörren i Sarajevo och nu på hela bussen.

Jag ber mina nu upprörda resenärer att skyndar sig in i bussen för att nu ska vi stoppa den franska bussen innan de hinner köra iväg. Alla skyndar sig och vi hinner innan de ska köra. Nu händer det helt fantastiska:

Jag går in till de franska resenärerna och berättar vad som har hänt. Chauffören vill köra men mina underbara resenärer ställer sig framför bussen så att de inte kan köra. Jag pratar med deras reseledare och berättar vad som har hänt och säger att ni åker ingenstans förrän polisen har varit här och gjort en polisanmälan.

De franska resenärerna reagerar lite olika. Några tror oss och några inte. Men eftersom jag även pratar franska fick jag övertygat de flesta. Polisen kommer efter nästan en timme och jag kan förklara för dem på bosniska vad som har hänt. Mina resenärer står fortfarande och hindrar bussen.

Polisrapporten skrivs. Då hade Kjell något han kan visa för försäkringsbolaget när han kom hem. Man kunde väl önskat att den franska chauffören skulle fått betala någon form av böter men så blev det inte.

Men jag kommer aldrig glömma hur vi stod enade tillsammans.

Har du känt dig stark tillsammans med någon mot en yttre ”fiende”?

Allt gott och kärlek till dig som läser detta.

Nermina

Mångsysslaren Nermina Bevrnja Larsson är 57 år gammal. Vid sidan om sitt ordinarie arbete jobbar hon som föredragshållare, konferencier, livscoach och ståuppare.

nerminacoachingbyheart@gmail.com

 

Our Recent Posts

Tags

076 248 63 16

©2019 av OPTIMALIST Roger Bengtsson