17. TÄRNINGSSPELAREN


George Cockroft publicerade 1971 boken The Dice Man under pseudonymen Lucke Rhinehart. På svenska släpptes den 1973. Den första upplagan hade undertiteln "Den här boken kan förändra ditt liv" på omslaget, och kanske var det därför jag för många år sedan bestämde mig för att läsa den.

Boken är en modern kultklassiker som jag rekommenderar att du inte läser. Kortfattat handlar den om hur psykiatrikern Luke Rhinehart börjar fatta alla sina beslut genom tärningsslag. Han driver driver detta in absurdum och utan att berätta mer kan jag säga att jag tycker att själva bokidén var synnerligen intressant. För mig gav den upphov till att jag hittade på antiprokrastingeringsverktyget LTB (Låt Tärningen Bestämma). Prokrastinera är bland det dummaste man kan göra och motsatsen till att agera självdisciplinerat. Att själv anse att man för sitt eget bästa bör göra en viss sak och sedan inte göra det, alternativt göra något helt annat, är något vi alla gör i någon utsträckning. Likväl är det något som ståndaktigt bör bekämpas. Vi har alla göromål som är mindre roliga att göra, men om vi inte gör dem blir det inte roligt alls. För att öka motivationen att ändå göra dessa saker kan man blanda in slumpen, vilket sätter färg på en annars grå att göra-lista. Detta tilltalar ett grundläggande behov vi alla har gemensamt, nämligen behovet av en nypa spänning.

Gör så här:

1. Leta upp en tärning alternativt ladda hem en tärningsapp. Själv använder jag Dice Roller, en mycket simpel och avskalad iPhone-app.

2. Skriv en att göra-lista som har sex punkter. Punkt nummer sex ska vara något som är nöjsamt. Exempel:

3. Gör korstecknet och lova dig sedan dyrt och heligt att följa vad tärningen säger.

4. Slå tärningen

5. Exekvera!

6. Slå tärningen på nytt

Om samma siffra dyker upp en gång till kan du på förhand ha bestämt att antingen slå om tärningen, att göra något som liknar det som du redan har gjort eller att göra något som du skrivit upp som andrahands-alternativ. Det här produktivitetsverktyget fungerar utmärkt på barn och eftersom vi alla är barn ibland funkar den förmodligen även bra på dig, när du trilskas lite grand.

 

Our Recent Posts

Tags

076 248 63 16

©2019 av OPTIMALIST Roger Bengtsson