15. RECEPT PÅ EN DÅLIG DAG


- Var ska jag börja? frågade jag min mentor. Han tittade klurigt på mig en stund och svarade sedan gåtfullt: - Börja med att sluta. - Med vad? undrade jag. - Med det som skadar dig.

Han fortsatte: - Det finns en latinsk fras som lyder: "Primum non nocere."First, do no harm. (På svenska blir det: Först av allt, att inte skada.) Det är en devis inom den medicinska etiken som säger att det ibland kan vara bättre att göra ingenting, än att ingripa och därmed skada och förvärra tillståndet. Detta bör också vara regel nummer 1 i ditt liv. Vad gör du som skadar dig? Välj en sak. Sluta att göra det! Upprepa. Jag gick tankfull hem i ett varmt oktobermörker.

- Hur korkat är det inte att skada sig själv! mumlade jag för mig själv.

Att solka ner sig själv, sitt liv och sina dagar. Jag mindes och tänkte på vad han kort konstaterat vid ett tidigare möte där jag beklagat mig över en dålig vecka: "Roger, man har inte bra dagar av en slump." Visst kan det väl vara så att en del dagar påverkas av yttre händelser vi inte kan styra över, bra eller dåliga. Men alla de andra dagarna. De finns ju där att antingen bli bra eller dåliga helt efter vad gör dem till, för om jag tänker efter vet jag mycket väl vad jag behöver göra och tänka för att ha en riktigt dålig och usel dag. Det fina är, att motsatsen gäller också.

 

Our Recent Posts

Tags

076 248 63 16

©2019 av OPTIMALIST Roger Bengtsson