14. GLÄDJE


När Roger frågade mig om jag ville skriva ett blogginlägg så suckade jag lite inombords. Visst, jag har uppskattat att läsa de andra blogginläggen men jag var inte så exalterad över att skriva ett själv. Men sedan tänkte jag att det inte behövde vara för min skull utan att det faktiskt kan hjälpa någon annan att jämföra med och hitta något litet som kan hjälpa i just deras (din) situation. Glöm det där med att jämföra förresten. Det är en stor anledning till att många inte mår så bra, just att jämföra med alla andra. När jag börjat skriva så, vilket kanske är en anledning till att texten blev på tok för lång, upptäckte jag att det faktiskt var kul att skriva (Yaiks!).

Här kommer en kort(?) beskrivning av hur jag hanterar världen med glädje och optimism.

Jag var en kreativ och glad kille fram tills jag var 14 - 15 då mina föräldrar skilde sig. Då gick jag in i mig själv, blev tyst, grubblande och introvert. Detta fortsatte tills jag var omkring 19. Många orsaker bidrog till förändring, att jag blev gladare och att jag kunde avsluta det konstanta grubblandet. En av anledningarna var att jag märkte en markant skillnad i hur jag blev bemött och behandlad när jag log och låtsades vara glad. Ja, jag vet att det låter lite falskt och ytligt men för mig var det en vändpunkt där jag insåg att det inte är enbart omgivningen som speglar vad jag visar utan även min egen kropp och vardag. Det som i början var en fasad, blev ett slags "fake it until you make it", blev en livsfilosofi och sedan automatiskt. Jag utelämnar givetvis en massa här, en uppsjö faktiskt, men då hade detta blogginlägg blivit en bok ...

För att ta ett rejält hopp fram i tiden så är jag numera en (självutnämnd) mästare i att leta upp positiva och fantastiska saker i min vardag. Det har blivit ett sätt att leva och överleva. Så ... Jag tänkte berätta om det här i hopp om att det kanske hjälper någon annan, eller i alla fall ger ett snett leende och lite underhållning under tiden du läser det.

Vad menar jag då egentligen?

Om det är soligt och blåser så är det ju skönt att inte stekas av solen och det kunde ju faktiskt regnat. Om det regnar så är det inte är hela världen då det faktiskt kunde haglat (intressant att barn tycker att det kul när det regnar men inte vuxna). Om man, kanske lite drastiskt, sitter i en sjunkande båt så har man ett antal möjligheter som att simma eller leta upp någonting att flyta på. Ja, ni förstår.

Detta hjälper faktiskt även på alla andra saker i mitt liv också. Att vara glad, nöjd, nyfiken och en obotlig optimist räddar mig i alla möjliga situationer och med "omöjliga" problem. Mer om hur jag övervinner och löser sådana problem och vikten av optimism tänkte jag skriva om i ett annat blogginlägg. Wooohooo ... Cliffhanger ...

I början var de positiva tankarna en mycket medveten handling, men den medvetna ansträngningen försvann faktiskt snabbt. Kan inte minnas när, men efter bara ett par till 5 år var jag *mycket* gladare och jag behövde inte tänka på det längre. Det var nu ca 30 år sedan, och jag lever fortfarande mycket bättre på grund av denna lilla förändring i hur jag tänker.

Framför allt är det att hitta glädjen i ögonblicket som hjälper mig. Det vill säga just nu, i just denna sekund/minut. Även i mindre positiva sammanhang. Att planera (naturligtvis), men inte se för långt fram och att tillåta sig att njuta av där du är just nu. Att inte missa barnens uppväxt på grund av bekymmer som kommer längre fram i tiden. Att inte sitta med bekymmersrynkor i pannan och missa den där intressanta människan på tåget/bussen. Att inte bara ödsla väntetiden vid busshållplatsen, utan titta på människor (en av mina "hobbies"). Att njuta av ljuden av mina barn och hur ljuset faller in genom fönstret när jag skriver detta. Att inte leta negativa saker, som vi människor är ack så bra på att göra. Att tillåta dig att lukta på blommorna och inte til exempel tänka på ekonomin hela tiden. Någon vis människa har sagt att de som oroar sig för döden dör många gånger. Att du släpper de malande tankarna och faktiskt tillåter dig att få lite andrum och njuta av kaffet just här och nu. Ge tusan i att tänka framåt hela tiden. Dit kommer du i vilket fall som helst inom överskådlig framtid. Lev nu!

"Remember to always be yourself. Unless you can be batman. Then always be batman."

 

Our Recent Posts

Tags

076 248 63 16

©2019 av OPTIMALIST Roger Bengtsson