11. MIN PLIKT


Jag har det och förmodligen du också. Faktiskt är det så att jag hört endast två personer säga att de inte har det; nämligen en hjälplärare jag hade under min NLP-lärarutbildning och min mentor Brian. Vad jag syftar på är: Dåliga dagar! De där dagarna när jag mot min innersta vilja följer receptet för att ha just en dålig dag. Det förrädiskt luriga med att ha en dålig dag är att om man inte ser upp, kommer det lätt en till. Precis som att den statistiskt bästa gissningen om hur vädret kommer att bli i morgon är att det blir som i dag. Författaren Robert Louis Stevenson, du vet han som skrev den berömda boken Doktor Jekyll och Mr Hyde, har sagt att det finns ingen plikt vi underskattar så mycket som plikten att vara lycklig. Genom att vara lyckliga sår vi anonyma fördelar för världen. Och visst är det så, att när vi har våra bra dagar sprider vi med lätthet solsken, medan under de dåliga ökar risken markant för att vi helt enkelt delar ut de så förhatliga bildliga knivsticken. Jag tänker på vad en Optimalist-vän så hjärtskärande delade med sig om härom dagen. "Träffade min ex-pojkvän av en händelse på stan i dag. När vi säger hej då kramar jag om honom. Jag frågar honom: - Har du gått ner i vikt? - Jo ... jag gör det när jag är ledsen, svarar han. Du borde prova det eftersom inget annat har fungerat."

Jag själv som är väldigt skör just nu på grund av många orsaker känner hur jag börjar gråta tyst för mig själv. Jag visar inte tårarna utan säger snabbt hej då när han säger att han skojade. Men det var inte skoj. När jag kommer hem maler hans mening om och om igen i mitt huvud. Jag bestämmer mig för att inte ge detta mer energi utan kan bara konstatera att ja ... så säger en människa som mår jävligt dåligt!" Den skenbara och futtiga glädjen av att få någon att må sämre, går inte att jämföra med den genuina och äkta som finns möjlig för alla och envar genom att underlätta livet för någon annan. Och det är varken fel eller egoistiskt att behandla även sig själv som någon man vill hjälpa. För när du hjälper dig själv till att ha en bra dag med glädje och lycka, sår du fördelar även för andra.

 

Our Recent Posts

Tags

076 248 63 16

©2019 av OPTIMALIST Roger Bengtsson