9. DET INVERTERADE U-ET


Är du yin eller yang?

Yin är det kvinnliga, yang det manliga. Generellt är kvinnor mer kvinnliga och män mer manliga. Generellt är kvinnor mer omvårdnade och män mer försvarande. Om det knackar på din dörr och du öppnar med en kulspruta i hand, ja då är du förmodligen mycket yang. Om det knackar på din dörr och du öppnar och välkomnar in en person med en kulspruta i hand, då är du förmodligen mycket Yin. Båda krafterna finns och båda krafterna har vi inom oss, och som med allt är lagom - måttlighet - en dygd.

I veckan träffade jag en kvinna som var extremt Yin. Hon fick berättat för sig, på ett ställe där jag är butiksvakt, att någon backat in i hennes bil och sedan smitit. Mannen hade bumpat in ganska så rejält i hennes bil och gjort en påtaglig buckla i registreringsskylten i fronten. Vittnet berättade att mannen stigit ur och kontrollerat sin egen bil och sedan smitit i väg. Jag lade märke till att kvinnan inte reagerade på uppgifterna. Den förväntade ilskan eller åtminstone besvikelsen lyste med sin totala frånvaro. Den enda känsloyttring hon visade var när vittnet skulle beskriva mannen: Han var cirka 40 år och gick dåligt. Just när orden ”gick dåligt” yttrades, visade hon på känslor (åh), som att hon tyckte synd mannen, som att hon ville ta hand om honom.

Förvånad frågade jag ändå om hon ville att jag skulle ringa polisen, så att vi kunde reda ut det hela och för att rätt försäkring skulle drabbas, nämligen smitarens. Men nej, det vill hon inte. Så länge bilen gick att köra brydde hon sig inte.

Vid ett annat tillfälle träffade jag en annan kvinna, i samma butik. En kvinna som flödade av Yang. Hon åt av naturgodiset inne i butiken och använde dessutom inte någon spade, som av hygieniska skäl skäl finns för att plocka upp godiset med. Jag sa till henne, och hon blev fly förbannad och ställde till med en scen som fick andra kunder att tappa hakan. Om man inte fick äta av naturgodiset borde där minsann vara en skylt som berättade detta, försvarade hon sig högljutt med.

Att vara snäll är en av de finaste egenskaperna man kan ha, men om du har hört talas om det inverterade U-et förstår du att det faktiskt kan bli för mycket av det goda. Problemet med att vara snäll i den överdrivna grad att man blir dumsnäll, är att man blir uppäten, inte av andra dumsnälla och inte av de snälla, men av de dumma.

Något är bra fram till en viss punkt men sedan avtar fördelarna och blir sedermera till nackdelar.

Ta till exempel koffein. Lite grann? Grymt bra! Lite för mycket? Inte alls fantastisk.

Förenklat har vårt inverterade U tre huvudkomponenter: Vänster, mitten och höger. Vänster är för lite av en sak. Mitten är rätt mängd, vilket leder till optimala resultat, medan höger har för mycket av den bra saken och blir suboptimal precis som vänster.

Det kan vara intressant och lärorikt att reflektera över sig själv. Är du till exempel dum, snäll eller dumsnäll? Är jag dum, snäll eller dumsnäll? Även i detta sammanhang kan vi generalisera. Svensken har en dragning åt det dumsnälla. En delförklaring kan vara arvet efter kristendomen. En annan det dåliga samvetet efter andra världskriget, där Sverige var neutralt och inte tog ställning. Nå, vad säger Du nu?

Dum, snäll eller dumsnäll? Ibland kan det vara svårt att se det själv. Vågar du fråga någon annan och vågar denne då svara ärligt?

 

Our Recent Posts

Tags

076 248 63 16

©2019 av OPTIMALIST Roger Bengtsson