5. MIN LIVSFILOSOFI

Härom veckan lade jag märke till ett bortglömt citat som finns på väggen i mitt sovrum. Så här lyder det:

”As long as you’re going to be thinking anyway, think big.”

På svenska skulle det kunna bli:

”Så länge som du ändå ska tänka, tänk stort.”

Detta tyckte jag var lustigt av två anledningar. För det första såg jag att det är ett citat av Donald Trump. Det har stått där på ett papper på väggen i flera år. När jag skrev dit det var denne man någon jag bara vagt kände till. Förmodligen visste jag inte mycket mer än att det var en rik och framgångsrik amerikan som sysslade med fastigheter. Nu är han president i USA. Det verkar som att han lever som han lär; i alla fall när det kommer till det här med att tänka stort. Sådant gillar jag. När ord och handling går hand i hand.

Den andra anledningen till att jag tyckte att det var träffande att jag såg just det citatet då, var att jag hade för avsikt att skriva om min livsfilosofi. Den som skulle kunna sammanfattas med orden:

Våga tänk smått.

Detta kan tyckas stå i motsats till att tänka stort, men i själva verket är det bara så att dessa olika tankar passar vid olika tillfällen.

Jag har inget emot att med vissa strävanden och mål tänka stort. Enligt den amerikanske motivationstalaren Les Brown misslyckas de flesta människor i livet inte för att de siktar för högt och missar, utan för att de siktar för lågt och träffar. Att acceptera en låg standard är inte ett vinnande koncept och då syftar jag inte på det materiella.

Men det är när det kommer till hur jag ska ta mig an saker som min livsfilosofi kommer till praktisk användning; den om att våga tänka smått. En liten nöt kan om den får rätt förutsättningar och tillräckligt med tid, bli en väldig ek. Det med tid är viktigt, för detta kan omöjligt ske på en dag, en vecka eller en månad. I själva verket ser vi faktiskt inte någon skillnad alls från dag till dag. Så små är stegen från liten nöt till mäktig ek.

Detta är alltså min livsfilosofi, eller i alla fall en av dem. Att inte se ner på det lilla; den lilla bra handlingen, det lilla steget i rätt riktning. Varför då ha en livsfilosofi över huvud taget? Vad ska man med din till?

Jo, ens filosofi skapar en viss attityd, vilken leder till handlingar, som ger resultat och blir ditt liv. Min filosofi att se det stora genom det lilla, gör att min inställning till det lilla är mycket positiv och med den känslan ökar chansen att jag gör de där små sakerna som med tiden kan bli min ek, mitt liv. Så klart visste redan de gamla grekerna detta. Zenon, grundaren av stoicismen, sa att välbefinnande åstadkoms med små steg, men är ingen liten sak i sig själv. Österlandets Lao Tzu var inne på samma sak när han uttryckte det som: ”En resa på 1 000 mil måste börja med ett enda steg.”

Min fråga till Dig nu:

Vilket litet steg i rätt riktning skulle Du kunna ta - i dag?

Det finns förresten en bok som heter: "Mannen som åt en 747". Flygplanet alltså. Och då pratar vi inte om ett litet fjuttigt segelflygplan utan om en Boing 747, eller Jumbo Jet som det även kallas för. Gissa vilken hans strategi var. Just precis: En liten munsbit i taget!

 

Our Recent Posts

Tags

076 248 63 16

©2019 av OPTIMALIST Roger Bengtsson