4. JAG GJORDE DET!

Att sluta röka är svårt men att inte börja igen är svårare. Jag har provat flera gånger och fallit tillbaka i gamla spår. Den här gången vet jag att jag aldrig mer ska röka (eller snusa) igen.

Jag ska berätta hur jag gjorde när jag slutade röka och vad som fick mig motiverad till att aldrig mer börja. Innan jag kommer till den biten vill jag sammanfatta några grunder i att sluta röka. Först och främst måste du bestämma dig för att sluta. Då menar jag ett helhjärtat beslut som kommer från dig själv. Att sluta röka är något du gör för din egen skull och inte för att någon annan vill det. När du har bestämt dig för att sluta så finns det flera sätt att göra det på; nedtrappning, nikotinpreparat eller sluta tvärt. Även där måste du själv välja. Prova dig fram.

Du kan behöva sluta röka ett par gånger innan du vet vad som fungerar för dig. Sen kommer det svåraste - att inte börja igen. Återfall är vanligt och i samband med återfallen är det lätt att ge upp. Var beredd på motgångar och kämpa vidare trots motvind och uppförsbacke. För att orka stå ut när suget är som värst behöver du vara motiverad. Motivationen är väldigt individuell men den måste vara stark för att det ska fungera. Som med allt annat så blir det lättare med tiden och du vänjer dig vid att inte röka. Jag har aldrig velat definiera mig som rökare och det har alltid varit lite skamfyllt att erkänna för någon att jag rökte. Efter varje cigarett fick jag dåligt samvete och tänkte att jag inte skulle bli rökare när blev vuxen men åldern smyger sig på och plötsligt var jag vuxen och rökare.

För ett år sen bestämde jag mig för att sluta röka - igen. Jag ville inte vara en rökare längre. När cigarettasken och semestern var slut så slutade jag röka. Jag använde snuset som hjälp att klara av suget. Strax därefter fick min pappa besked om obotlig cancer. Att det skulle bero på att han snusade som ung finns inga belägg för men jag slutade även med snuset när pappa blev sämre. Det kändes som ett hån mot honom att fortsätta snusa. Jag kan fortfarande känna suget efter cigaretterna och snuset men då tänker jag på pappa och hur jobbigt han hade innan han dog. Det är min motivation och den kommer jag alltid att bära med mig.

 

Our Recent Posts

Tags

076 248 63 16

©2019 av OPTIMALIST Roger Bengtsson