3. DE FEM SORTERS MÄNNISKORNA


Det finns fem sorters människor och vi har dem alla mer eller mindre inom oss. För enkelhetens skull låt mig exemplifiera med något så skit-simpelt som en toalettrulle; du vet en sådan som det finns toalettpapper på, vilket kan ta slut, och som man då kan byta … eller inte byta. Ja, det är frågan! Innan du föddes och något år efter att du fötts kan du inte byta toalettrulle. Ja, i själva verket är du inte ens rumsren där i början. Vid något tillfälle får du sedan den rent fysiska förmågan att sätta dit en ny toalettrulle när den som sitter i är tom. Du kan alltså i praktiken utföra själva handlingen, men det är ändå inte säkert att du gör det. Om du inte gör det saknar du den ack så viktiga mentala biten. Du kan men du vill inte, du orkar inte, alltså kan du inte. Många kommer aldrig ur den här fasen. Någonsin! På mitt jobb förundras jag över hur ofta rullen i hållaren är just tom, helt tom. Totalt tom! Vuxna människor, som förväntas kunna sköta ett jobb men inte kan byta en toalettrulle? Jag blir rädd!

Nästa fas i utvecklingen är att du byter toalettrulle när den är slut, men du ser helst till att inte ta den där sista biten, eller ännu sämre i alla fall inte hela sista biten. Hellre använder du för lite papper själv än att behöva byta rulle. Detta kallas för ”sista kakan på kakfatet-syndromet”. Den där tendensen att sista kakan blir kvar eftersom att den som tar den borde sätta undan kakfatet och diska det, eller slänga kakkartongen, eller skämmas som är så hagalen. Befinner du dig här behöver du avmaskas då du med all sannolikhet drabbats av den så förrädiska latmasken. Därefter kommer utvecklingsfasen där du helt enkelt byter rulle när den gamla tar slut; utan krusiduller, snabbt och lätt. Du bara gör så! Detta är fint och gott nog men det finns faktiskt en nivå till, som bara de mest ”upplysta” förstår värdet av.

För sist men inte minst, utan störst, är det att byta rulle redan lite innan den gamla tar slut. Ja, du läste rätt. Detta kallas för att vara proaktiv och är något synnerligen mycket vackert. Att vara proaktiv är att vidta lämpliga åtgärder till exempel för att förhindra oönskade händelser eller skadlig utveckling eller för att främja önskvärd utveckling. Den som är proaktiv förhindrar alltså en förutsebar oönskad framtida situation genom att vara aktivt förebyggande. Ordet som förekommer sedan 1993 kommer från latinet med orddelarna pro- i det här avseendet ”före i tiden” och ”agere” - handla.

Förresten!

Gissa vilken som är den första vanan i Steven Coveys världsberömda bok DE 7 GODA VANORNA. Just det: Var proaktiv!

Själv har jag gått igenom alla toalettsrullsfaser och det är numera en viktig symbolhandling för mig, för just så vill jag göra på så många andra områden i livet.

En samvetsfråga nu: Var befinner Du dig i utvecklingen?

  1. Kan inte byta rulle rent fysiskt

  2. Kan byta rulle fysiskt men har inte den mentala förmågan

  3. Byter rulle men drar ut på det om det är möjligt

  4. Byter rulle när den tar slut

  5. Byter rulle lite innan den tar slut

Tanken var att posta ett blogginlägg redan förra söndagen, så jag är den första att erkänna att trots att jag är en mästare, en verklig virtuos på att byta toalettrulle behöver jag överföra denna proaktiva förmåga till många andra områden i mitt liv.

Varning! Det kan vara så att nästa gång du ser att en toalettrulle är på väg att ta slut, kommer du att se mitt förbannat förmanande finger:

BYT FÖR HELVETE!!

Det tar 8 sekunder.

Vill du sedan gå in och nosa på verkligt avancerad nivå kan du börja med att fundera över att slänga den gamla rullen i soporna, men detta är helt klart överkurs och överstiger de flestas förmåga.

 

Our Recent Posts

Tags

076 248 63 16

©2019 av OPTIMALIST Roger Bengtsson