1. VART DU ÄN GÅR ÄR DU DÄR

Det finns många fantastiska boktitlar. Detta är en av mina absoluta favoriter:

Vart du än går är du där

På originalspråket engelska blir det:

Wherever You Go, There You Are

Själva boken är skriven av en man som heter Jon Kabat-Zinn.

Jon Kabat-Zinn

Boken handlar om meditation och medveten närvaro. Meditera ... Vem gör det egentligen? Och ändå är där så många som intyger dess positiva effekter.

"Meditation är det bästa livsknepet de flesta inte använder."

- Ravi Raman, karriärcoach

Boktiteln får mig att tänka på att det finns EN person vi måste umgås med så länge vi lever och det är oss själva. Andra personer kan vi som vuxna välja eller välja bort men man kan inte välja bort sig själv. En själv har vi där 24/7, tills vi tar detta livs sista andetag. Jag tror att de flesta kan skriva under på vilken typ av människa vi gärna umgås med och vilken vi helst undviker. Att vara stökig, att ljuga, att stjäla, att vara elak och lat är inga egenskaper vi gärna ser hos våra vänner. Då umgås vi hellre med någon som är ordningssam, ärlig, pålitlig, snäll och ambitiös. Eftersom vi inte kommer från oss själva är det smart att sträva efter dessa senare egenskaper. Detta är inget nytt. Redan de gamla grekerna visste att relationen till sig själv är den viktigaste för att vi ska må bra.

Abraham Lincoln uttryckte detta klockrent:

När jag gör det rätta

mår jag bra.

När jag gör dåliga saker

mår jag dåligt.

Detta är min religion.

Sedan är det också så, att din relation till dig själv sätter tonen för alla andra relationer du har.

Den stoiska filosofen Seneca sa:

Konsten att leva måste vi fortsätta att lära oss hela livet igenom.

Så se denna strävan efter ditt ideala jag som en ledstjärna snarare än en avlägsen strand som ska nås. Personlig utveckling och ”optimalism" är en ständigt pågående process. Du kan alltid komma närmare och närmare. Du kan aldrig komma helt fram. Räkna också med att det ibland blir steg bakåt. Så länge du aldrig ger upp kan just dessa steg bakåt vara de som tar dig högre än du någonsin varit tidigare. Om du tittar på en aktiekurva som gått synnerligen bra kommer du att se att även den har dagar då den går åt fel håll och faktiskt hämtar förnyad kraft och tar sats för att hitta rätt riktning igen och slå nya rekord. Sedan finns det även platåer; dessa till synes kanske tråkiga perioder då inget tycks hända trots att du flitigt kämpar på, men utan att ta sig igenom dessa platåer kan du svårligen ta ett kvantumsprång; denna eftersträvansvärda upplevelse där vi kan blicka tillbaka och se hur långt vi faktiskt kommit.

 

Our Recent Posts

Tags

076 248 63 16

©2019 av OPTIMALIST Roger Bengtsson